Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

«Ξηλώνουν» 15 δέντρα για την μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη – Προσφυγή των κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ξηλώνουν» 15 δέντρα για την μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη – Προσφυγή των κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Εν μέσω αντιδράσεων από τις αντιπολιτεύσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Βόλου, η μεταφύτευση 15 δέντρων στο πλαίσιο του έργου μονοδρόμησης της οδού Καραμπατζάκη. Συγκεκριμένα, η μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη καταργεί το πράσινο και «ξηλώνει» ακακίες και δαμασκηνιές. Η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκαθάρισε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφύτευση 15 δέντρων, ωστόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προχώρησε σήμερα στην σχετική απόφαση.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της οδού Καραμπατζάκη που αντιδρούν στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην Εθνική Αρχή για τη Δράση και το Κλίμα, στην Εθνική Αρχή για το Περιβάλλον, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Καταστρεπτικές παρεμβάσεις»
Οι αντιπολιτεύσεις ζήτησαν απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το έργο της μονοδρόμησης τόσο της οδού Καραμπατζάκη, όσο και της οδού Ζάχου.
Ο κ. Πατσιαντάς επέμεινε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το έργο, ζητώντας να ενημερωθεί τον χρόνο έναρξης των εργασιών και την πηγή χρηματοδότησης του έργου.
Όπως εξήγησε, η μεταφύτευση των δέντρων είναι αλληλένδετη με τον χρόνο έναρξης των εργασιών στην Καραμπατζάκη. «Αν φύγουν τώρα τα δέντρα και οι εργασίες ξεκινήσουν σε δύο χρόνια, θα γίνει ένα ημίμετρο».
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Θ. Σταυρίδης δήλωσε πως η μεταφύτευση θα γίνει ταυτόχρονα με το έργο και όχι αποκομμένα. «Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για το έργο. Θα γίνει μια μικρή μελέτη για τις εργασίες που θα γίνουν. Από τη 2ας Νοεμβρίου ως την Αλαμάνας είναι μικρές οι παρεμβάσεις. Το ίδιο και από την Αναπαύσεως ως τον Περιφερειακό», υποστήριξε.
Την έντονη αντίδρασή του για το έργο εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Απόστολος Νάνος: «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι αφορά στη διάνοιξη της πόλης. Δεν θέλουμε να γίνει ένας περιφερειακός μέσα στον Βόλο. Μας λέγατε για είναι μεγάλο έργο και τώρα μας λέτε για μικροεπεμβάσεις».
Στο ίδιο ύφος και ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης» Ν. Στόικος, ο οποίος χαρακτήρισε καταστρεπτικές οι παρεμβάσεις που θα γίνουν. «Θα ξεριζώσετε δέντρα και θα ξηλώσετε πλάκες. Μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια με λίγα δέντρα και θάμνους. Έχετε καταστρέψει το πράσινο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε για να γίνει εκεί πάρκο και όχι για να γίνει εκεί μια Ομόνοια».
«Το έργο είναι νόμιμο. Εσείς κάντε ό,τι θέλετε, οι προσφυγές απορρίφθηκαν. Έχουμε 2017. Το ΄92 δεν σημαίνει πως σκέφτονταν συνετά και σωστά» απάντησε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως το έργο θα είναι για το καλό όλων, ενώ απηύθυνε έκκληση καθώς, όπως είπε, ίσως είναι το πιο σημαντικό κυκλοφοριακό έργο στην πόλη. Επίσης απάντησε πως όσα δέντρα φύγουν από την περιοχή, θα φυτευτούν πενταπλάσια, όχι μόνο σε εκείνο το σημείο αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Παράλληλα άφησε υπονοούμενα πως κάποιοι στο παρελθόν πήραν λάθος αποφάσεις γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς.
Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς ψήφισε θετικά για τη μεταφύτευση δέντρων, η οποία, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα γίνει στο Άλσος «Ανδρέα Βαλαχή» στη Νέα Ιωνία. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, προκειμένου οι δρόμοι να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας.
Λίγες οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης
Η μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη καταργεί το πράσινο και «ξηλώνει» ακακίες και δαμασκηνιές. Η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκαθαρίζει πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφύτευση 15 δέντρων.
Η υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης είναι λίγες λόγω του ύψους και του όγκου τους, ενώ η Διεύθυνση Πρασίνου δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τις εργασίες μεταφύτευσης των δένδρων αυτών.
Επί της οδού Καραμπατζάκη βρίσκονται:
-Από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Καισαρείας τα εξής δέντρα:
Επτά ακακίες Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων.
Δύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων.
Από την οδό Πηγών μέχρι το τμήμα της οδού Λ. Ειρήνης υπάρχουν:
Ένα σφενδάμι (Acer spp) ύψους περίπου επτά μέτρων.
τέσσερις τούγιες (Thuja occidentalis) ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων.
Μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) ύψους περίπου πέντε μέτρων.
Ένας ιβίσκος, δύο μικροί θάμνοι αγγελικής (Pittosporum spp) ύψους περίπου 1,20 μέτρων, τρείς μικρού μεγέθους μυρτιές (Myrtus communis) ύψους περίπου 0,80 μέτρων, τέσσερα μεσαίου μεγέθους βιβούρνα (Viburnum tinum) ύψους περίπου 2,50 μέτρων, ένα λιγούστρο (Ligustrum spp) ύψους περίπου 2,50 μέτρων, τρεις πικροδάφνες (Nerium oleander) ύψους περίπου 1,00 μέτρων.
Όλα τα παραπάνω δέντρα – θάμνοι είναι μακροσκοπικά υγιή χωρίς να παρατηρείται καμία εντομολογική ή φυτοπαθολογική προσβολή που να δικαιολογεί την κοπή τους. Ωστόσο, καθώς βρίσκονται εντός της υπό υλοποίηση μονοδρόμησης της οδού Καραμπατζάκη πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μονοδρόμηση, που αποφάσισε η δημοτική αρχή.
Η Διεύθυνση Πρασίνου προτείνει να μην κοπούν τα δέντρα, αλλά να γίνει προσπάθεια μεταφύτευσης σε άλλο σημείο σύμφωνα με τις Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφυτεύσεων εγκατεστημένων δένδρων – θάμνων.
Ειδικά για τις επτά ακακίες (Albizia julibrissin), τις δύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera), το ένα σφενδάμι (Acer spp) και τη μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), η υπηρεσία επισημαίνει πως οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης είναι λίγες λόγω του ύψους και του όγκου τους ενώ η διεύθυνση Πρασίνου δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τις εργασίες μεταφύτευσης των δένδρων αυτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι εργασίες περιλαμβάνουν:
α) Την προετοιμασία των δένδρων – θάμνων προς μεταφύτευση (κλάδεμα κόμης, ριζοτομή), β) την εξαγωγή των δένδρων – θάμνων κατά περίοδο του ληθάργου με κατάλληλες καιρικές συνθήκες και με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων, γ) τη μεταφορά των δένδρων – θάμνων με βαρούλκα ή γερανούς, δ) την επαναφύτευση σε νέο σημείο και τη στήριξη των δένδρων – θάμνων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου